Vízbeszerzési Tanulmány / Vízföldtani Szakvélemény Készítése

A Megrendelők részéről folyamatosan növekszik az igény a fúrás előtti, pontos, szakszerű,  mindenre kiterjedő árkalkulációkra, árajánlatokra.
Egy komoly költségű ivóvíz vagy ipari kút esetén ez természetesen érthető.
Azt tapasztaljuk azonban, hogy a kisebb mélységű kerti kutak esetén is a leendő Megrendelő pontosan szeretné tudni, mekkora költségekkel kell majd számolni a kút elkészültéig.

Egy vízbeszerzési tanulmány elkészítésével a kockázat és a bizonytalanság megszűnik, a kút leendő mélysége és ára előre, pontosan meghatározhatóvá válik.

Mit tartalmaz a tanulmány?

  • az adott területen várható rétegrendet
  • milyen mélységben várható a porózus, vízadó réteg
  • a vízigény függvényében a javasolt talpmélységet
  • a rétegrend függvényében az alkalmazandó fúrási technológiát (pl. iszapöblítés, légöblítés, szárazfúrás, védőcsövezés, stb.)
  • a várható vízhozamot, egyes területeken akár a leendő kút üzemi és nyugvó vízszintjét is, így már a szivattyú és szerelvényeinek költsége is előre kalkulálható
  • a víz minőségére vonatkozó egyes információkat, mint pl. vízkeménység, vastartalom, arzéntartalom stb.

Hazánk területének jelentős része a korábbi víz- és szénhidrogén kutató fúrásoknak köszönhetően jól feltérképezett, de a megkutatottság a különböző területeken igen eltérő, egyes helyeken több információ áll a rendelkezésünkre, más helyeken pedig kevesebb.

A tanulmány előnyei:

A Megrendelő a tanulmány birtokában már részletes és pontos árajánlatot kérhet a kivitelezőtől.
A Megrendelő tisztában van a javasolt talpmélységgel, így sokkal kevésbé félrevezethető.
Továbbá tisztában van a kialakítandó kútszerkezettel és azzal, hogy milyen fúrási technológiát kell alkalmazni. Így csak olyan kivitelezőt fog megbízni, aki rendelkezik az adott kőzet fúrásához szükséges eszközökkel, ezzel elkerülve, hogy alkalmatlan felszereléssel felvonuló vállalkozók csupán száraz furatokat és feldúlt területet hagyjanak maguk után.

Milyen adatok szükségesek a tanulmány elkészítéséhez?
Ismernünk kell a leendő kút helyét, jellemzően a GPS koordinátáit, esetleg a terület pontos címét.
Szükség van a Megrendelő vízigényére, leggyakrabban napi vagy percenkénti mennyiségben. (Pl. egy nap 3 ezer liter víz kitermelése szükséges, vagy az öntözőrendszer működéséhez percenkénti 20 liter vízre van szükség, stb.)

Egy ilyen szakvélemény ára csupán a töredéke egy kút árának, ennek birtokában viszont a kútfúrás körüli bizonytalanság teljesen megszűnik, a munka pedig anyagilag kiszámíthatóvá válik.

A rétegrend előzetes ismerete nem csak vízkutak, de geotermikus szondafúrások esetén is igen hasznos.

Vízbeszerzési tanulmánnyal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!