A megfelelő kútfúró kiválasztása nem egyszerű feladat, ebben szeretnénk Önnek segítséget nyújtani néhány fontos információval:

Kutat csak olyan egyéni, vagy társas vállalkozással szabad fúratni, amelynél rendelkeznek (többek között) kútfúró mesteri képesítéssel, fúróberendezésük pedig érvényes bányakapitánysági engedéllyel bír. Megfelelő képzettség és szaktudás hiányában már a fúrás folyamán, illetve a későbbiekben az adott terület vízbázisában károk keletkezhetnek, azaz a nem megfelelő rétegkizárás és szakszerűtlen fúrás eredményeként szennyezet, fertőzött vizek áramolhatnak a tisztább, mélyebb ivóvízbázisunkba. 

A hatályos törvények alapján az ilyen károk helyreállítási költségeit az ingatlan tulajdonosának kell viselni.
Kútfúró mesteri végzettség nélkül történő kút létesítése jogszabály ellenes, még egy kerti locsolókút esetében is.

Mire vigyázzon még a szakember kiválasztásánál?

Számos, az előbbiekben említett, bejelentett vállalkozással nem rendelkező, kútfúrást hirdető magánember tevékenykedik, akik látszólag kedvező áron vállalnak kútfúrást. A Megrendelőt megértve, döntése természetesen az olcsóbb árat ajánló, de hozzá nem értő kútfúróra esik, ám ezzel egyszerűen csapdába kerül. A fúrás folyamán hamar kiderül, hogy a fúrási ár nem tartalmazza a kútcsövet, vagy ha mégis, akkor közönséges lefolyócsövet használnak. A lefolyócsőból készült kutak összeroppannak, vizük homokos, hozamuk elmarad az elvárástól.
A kút szűrőjét szakszerűtlenül, nagy fúrókkal kifúrkálják, kavicsolásról, próbaszivattyúzásról pedig nem is hallottak.
Engedélyekkel nem rendelkeznek, berendezésük láthatóan egy otthon összebarkácsolt gép, mely nem képes sem megfelelő átmérő fúrására, sem a keményebb rétegeken való áthatolásra.
Mindezekből adódik, hogy a kút az üzemeltetés folyamán használhatatlan, kevés és homokos vizet ad, a szivattyú pedig rövid idő alatt használhatatlanná válik.

Érdemes azt is tudni, hogy a vízadó réteg felett sok esetben vékony de igen kemény rétegek vannak, és a vízadó rétegek is jellemzően durva kavicsos, homokos omlékony rétegek. Ezeket a rétegeket házilag összebarkácsolt gépekkel lehetetlen kifúrni, esetleg megkarcolni lehet a vízadó réteg felső részét, melyből következik, hogy aszályos időben ezek a kutak kiszáradnak, mert a víz szintje a víztartó rétegben lentebb húzódik.

Kútfúrási tevékenység végzéséhez a minimális követelmény egy OKJ-s vízkútfúró bizonyítvány, melynek meglétéről célszerű személyesen meggyőződni. Érdemes elkérni továbbá a leendő kivitelező adószámát vagy cégjegyzékszámát. Ezek valódisága a hatósági adatbázisokban könnyen ellenőrizhető, így tudhatjuk, hogy valóban bejelentett vállalkozással van-e dolgunk. Bízunk benne, hogy ezen néhány információ birtokában sikerült tennünk annak érdekében, hogy Ön már ne legyen a fentiekhez hasonló szélhámosok áldozata.